Solunarul – busola pescarului modern

Atunci cand mergem la pescuit ne dorim sa avem parte de o partida linistita de pescuit si o prada pe masura asteptarilor.

Orice pescar cu experienta stie insa ca nu conteaza numai tipul lansetelor sau ale mulinetelor, ori calitatea nadei folosite. O partida de pescuit mai poate fi influentata si de factorii meteo, de perioadele anului sau de locul in care vom cauta pestele.

Ce este solunarul

Cu totii stim ca pestii au anumite perioade de timp cand se hranesc cu o intensitate mai mare, iar acestea sunt legate de fazele lunii.

Aceste perioade erau binecunoscute de bunicii ce isi procurau hrana cu ajutorul pescuitului, dar in prezent, cand societatea s-a schimbat, aceste perioade au trecut in uitare.

Cel ce a pus bazele solunarului modern a fost John Alden Knight. In Florida anului 1926 acesta a pus bazele teoriei solunarelor, compiland un tabel cu 33 de factori ce influenteaza si controleaza comportamentul pestilor, in functie de atractia lunii si a soarelui asupra pamantului.

In urma cercetarilor ulterioare, marea majoritate a acestor factori au fost respinsi, ramanand totusi un numar de trei factori pe lista: soarele, luna si mareele.

Daca soare si luna nu au reprezentat in cele din urma factori de importanta majora, nivelul mareelor a fost elementul cheie in calculul solunarului.

Pe baza acestui singur element ramas in calcul, Knight elaboreaza in 1936 un tabel in care evidentiaza perioadele exacte cand pestii au tendinta de a se hrani mai intens.

Acesta se calculeaza in functie de locatia geografica si de fusul orar, luand uneori in considerare si  ora exacta. Aceste valori sunt apoi rotunjite cu 10 minute, obtinandu-se astfel solunarul dorit.

Folosind solunarul, partida de pescuit poate avea rezultate mai bune, dar din punctul meu de vedere acesta nu este singurul criteriu ce trebuie folosit de pescari.

Nu uitati sa folositi tehnologia de ultima ora

Din experienta mea informatiile oferite de solunar ne poate ajuta numai intr-o masura limitata. De multe ori mi-am pus intrebarea (la care sunt convins ca multi dintre noi ne-am gandit) daca aceste informatii sunt atat de valoroase pe cat se spune.

Raspunsul a fost primit odata cu „invechire” mea in domeniul pescuitului, iar acum pot afirma cu certitudine ca in proportie de 50 – 60% tabelul lui Knight a avut dreptate.

Inainte de a pleca la pescuit insa, telefonul mobil devine cel mai bun prieten, deoarece aflu astfel informatii asupra presiunii atmosferice, a intensitatii vantului sau a nivelului apei.

Sculele de pescuit folosite au de asemenea un mare impact asupra unei partide reusite de pescuit. Acestea trebuie adaptate in functie de tipul pestelui pe care dorim sa il capturam.

Astfel, lanseta trebuie sa fie usora, din materiale compozite sau din fibra de sticla, iar lungimea acesteia ar fi bine sa fie in jur de trei metri.

Mulinetele folosite pentru crap sunt diferite fata de cele folosite la prinderea altor pesti. In acest caz este indicat sa folosim o mulineta foarte grea, prevazute cu un sistem de franare micrometric si cu frana pozitionata obligatoriu pe tambur.