Toti pescarii stiu ca echipamentul folosit la pescuit difera in functie de pestele pe care dorim sa il prindem. Lansetele si mulinetele sunt clasificate in mai multe clase, iar grosimea firului este de asemenea adaptata dimensiunilor pestelui pe care dorim sa il pescuim.
Pescarii experimentati isi vor cumpara intotdeauna mai multe tipuri de lansete si mulinete, pentru a fi in permanenta pregatiti sa pescuiasca o varietate mare de specii de peste.
Petru rapitori de exemplu este necesar sa folosim o mulineta spinning, dar alegerea acesteia este destul de greu de realizat. Multi dintre prietenii mei au gresit in alegerea mulinetei deoarece nu au avut rabdarea necesara pentru a se documenta asupra caracteristicilor.
Cum alegem mulineta de spinning?
Alegerea unei mulinete, indiferent de tipul acesteia, se face in primul rand in functie de tipul si de aplicatiile lansetei.
Atunci cand folosim naluci mici, este recomandat sa ne oprim atentia asupra unei mulinete din clasa 1000, modelele mai mici sunt recomandate numai in cazul in care suntem destul de comozi si preferam pescuitul stationar.
Mulinetele din gama 1500 – 2000 se potrivesc cel mai bine lansetelor usoare, iar in functie de anumite criterii pot fi folosite si mulinete 1000.
De altfel, mulinetele din clasele 1000 – 1500 sunt cele mai folosite de catre pescari, datorita costurilor mici si a fiabilitatii.
Mulinetele 2000 se folosesc numai in cazurile exceptionale in care dorim sa pescuim pesti mari.
Mulinetele 2000 – 3000 sunt potrivite pentru a echipa lansetele medium light (atentie la marimea rotorului si a tamburului daca folosim 2500: este necesar ca acestea sa fie mai mici).
Lansetele grele sunt ideale pentru a fi echipate cu mulinete 4000 – 5000, dar pentru achizitia acestora trebuie sa dispunem de un buget destul de mare.
Corpul si marimea, elemente de baza ale mulinetei
Corpul mulinetei are rolul de a proteja mecanismul pinion – coroana, sistemul de franare sau rulmentii si poate fi realizat din mai multe materiale.
Criteriul de baza este insa alegerea unei mulinete robuste, rezistenta la uzura si la socuri, dar care nu trebuie sa fie foarte grea.
Daca dorim sa pescuim pesti de dimensiuni reduse atunci trebuie sa folosim o mulineta din carbon, iar pentru pestii de dimensiuni mari sunt recomandate mulinetele din aluminiu, ce sunt ceva mai grele dar au o rezistenta foarte mare in timp.
Am discutat ceva mai sus despre marimile mulinetelor si nu m-am gandit ca din aceste valori un pescar incepator nu poate intelege mare lucru, asa ca voi detalia mai jos acest subiect.
Mulinetele pot avea foarte multe valori, incepand cu 100, 200 (acestea sunt si cele mai ieftine modele) si pot ajunge pana la 4000 – 5000 (iar pretul va fi pe masura).
Dimensiunile mulinetelor sunt legate de grosimea firului folosit. Daca acesta este mare, atunci si mulineta va fi mare.
Mulinetele medii sunt folosite la pescuitul de salau sau stiuca, acolo unde avem nevoie de fir de 0,18 – 0,25 mm, iar pentru clean vom folosi mulinete mici (fir de 0,15 mm).
In cazul pestilor mari, acolo unde este utilizat un fir gros, cu un diametru de 0,30 mm ne va fi necesara o mulineta mare si rezistenta.