Atunci cand ne dorim un pescuit placut si linistit, este obligatoriu ca pe langa o varga de fibra de carbon sa avem si o mulineta performanta.
Cu totii stim ca mulineta este folosita pentru a arunca momeala si a mulina firul, iar cea mai potrivita mulineta pe care o vom gasi in magazinele de pescuit este adaptata tipului de peste pe care dorim sa il prindem.
Pescarii profesionisti folosesc in cea mai mare parte mulinete de baitcast. Este un produs compact, de greutate mare, foarte solida si construita special pentru a oferi forta si tractiunea necesara prinderii pestilor foarte mari.
Produsul se monteaza putin atipic, deasupra tijei vergii si suporta fir gros si o nada grea. Toate aceste caracteristici ii confera o lungime deosebita a lanseului si o precizie iesita din comun.
Tot in aceasta categorie poate fi incadrata si mulineta baitrunner, creata de catre cei de la Shimano special pentru pescuitul crapului.
Acesta este caracterizata de prezenta unui schimbator suplimentar, ce ofera firului o libertate mare de miscare in apa, astfel incat nada poate fi prinsa cu usurinta si dusa in larg. Odata ce observam aceasta miscare, comutatorul se va activa si astfel se poate incepe procesul de drill.
Baitcasting-ul cere indemanare
Mulinetele de baitcast cer in primul rand o indemanare pe care o deprindem o data cu experienta. Diferenta fata de mulineta de spinning am vazut-o atunci cand eram la pescuit de salau si am avut un laseu mai lung, iar firul s-a incurcat de asa maniera incat mi-au trebuit doua ore sa il descalcesc, in timp ce prietenii mei care foloseau mulinete baitcast nu au avut absolut nici o problema.
Aceasta provine din faptul ca o mulineta baicast are un tambur ce se invarte atat in momentul lansarii cat si in ce al recuperarii. Ca urmare, este ceva mai pretentioasa la intretinere, deoarece cei doi rulmenti trebuie unsi destul de des.
Indemanarea despre care v-am vorbit mai sus se datoreaza tehnicii de lansare diferita fata de cea folosita pentru spinning. La lansare, accelerarea batului trebuie sa fie progresiva, iar mulineta trebuie controlata destul de des catre sfarsitul lanseului, pentru a evita incalcirea firului.
Pescarii mai putin experimentati pot face greseli
Folosirea unei mulinete de acest tip de catre pescarii incepatori poate fi destul de anevoioasa. Nalucile cu greutate mica (de pana la 7 grame) nu pot fi lansate destul de departe, iar sub aceasta valoare mulineta de baitcasting nu se prea poate folosi, fara sa existe riscul aparitiei ”perucilor”.
Greseli mai pot interveni si atunci cand avem traiectorii joase ale nalucii (sau folosim naluci mult prea usoare), eliberam mult prea devreme (sau prea tarziu) tamburul sau nu il franam pe cap de lansare.
Toate aceste dezavantaje palesc insa in fata controlului pestelui in timpul drill-ului. Frana tamburului poate fi activata cu usurinta, dar putem apela si la o franare progresiva in cazul in care prada noastra este foarte nervoasa.
Intretinerea acestei mulinete este destul de anevoioasa si trebuie facuta la momentul oportun, deoarece nu este placut ca uleiul folosit sa se scurga pe noi, cum se poate intampla vara, sau sa devina vascos si sa incetineasca rotatia tamburului, cum se poate intampla pe timp de iarna.