Unelte de pescuit

Unelte de pescuit

Procurarea hranei zilnice a fost una dintre cele mai importante probleme pe care omul a trebuit sa le rezolve din cele mai vechi timpuri. Pescuitul s-a dovedit a fi o modalitate cat se poate de ingenioasa si folositoare, ce a putut fi folosit de umanitate inca de la inceputurile evolutiei sale.

Din zorii istoriei si pana in timpurile moderne aceasta indeletnicire antica a evoluat, s-a dezvoltat o data cu avansul societatii umane. De la o banala sulita si un simplu carlig, s-a ajuns la un sistem complex de capturare a pestelui si procesarea imediata a acestuia.

Pe langa lansete si mulinete mai exista multe tipuri de unelte de pescuit, cat se poate de diverse si complexe. In cele ce urmeaza vom prezenta pe scurt cateva dintre aceste unelte piscicole.

Unelte de pescuit filtrante

Unelte de pescuit filtrante tractate – Traul pelagic – o unealta activa tractionata, prevazuta cu un sistem de armare care-i asigura in timpul pescuitului forma necesara filtrarii unui volum cat mai mare de apa.

Traulul pelagic este format din patru piese: capac, talpa si doua piese laterale, simetrice doua cate doua. Deoarece traulul este construit din elemente elastice, forma acestuia in timpul pescuitului va fi rezultatul echilibrului fortelor care apar ca urmare a rezistentelor hidrodinamice.

Traulul pelagic este o unealta de pescuit de forma tronconica, echipat cu un sistem de armare propriu, tractata in masa apei cu ajutorul unei nave prin intermediul elementelor de legatura.

Unelte de pescuit filtrante inconjuratoare – navodul – este o unelta filtratoare inconjuratoare, capturarea pestelui se efectueaza prin restrangerea suprafetei inconjurate de unealta. Pentru confectionarea navodului se folosesc plase cu marimea ochiului cuprinsa intre 20-48 mm si finetea firului de 240 tex (N 4.100).

Navoadele sunt de doua feluri: simetrice (cu lungimea aripii de 1.000 m) si asimetrice (cu aripi cu lungimi de 1.000 si 1.250 m si o inaltime de 1.5-6 m).

Pescuitul cu navodul se realizeaza de-a lungul litoralului romanesc, la adancimi de 3-4 m, in scopul capturarii cu predilectie a aglomerarilor de chefal.

Unelte de pescuit fixe – setca – este o unealta de pescuit confectionata din plasa ce retine pestele fie prin agatare, fie prin incurcare. Setca este destinata pescuitului speciilor de pesti distribuite in masa apei. Poate fi de doua tipuri: fixa si in deriva.

Unelte de pescuit cu carlige si momeli

Volta – o unealta de pescuit cu carlige armate cu momeli naturale. Este constituita dintr-o linie principala (fir monofilament cu diametrul de 0,4-0,6 mm), echipata la unul dintre capete cu un plumb cu greutatea de 60-100 g, deasupra caruia se leaga doua carlige prin intermediul unui fir monofilament cu lungimea de 8–10 cm.

Primul carlig se leaga pe linia principala astfel incat acesta sa se afle la acelasi orizont cu plumbul, iar cel de-al doilea la un cm deasupra nodului de legatura a primului carlig de pe linia principala.

Naluca – reprezinta o imitatie de peste realizata dintr-un metal inoxidabil de culoare argintie, in greutate de 100–200 g de care sunt prinse unu sau doua carlige triple. Cand este folosita in pescuit naluca se prinde pe o linie principala  (fir monofilament cu diametrul de 0,5 – 0,8 mm).

Pescuitul a fost si va ramane o activitate atat folositoare, cat si relaxanta pentru om. In functie de uneltele folosite experienta pescarului va fi mereu alta. Un singur lucru nu se va schimba: relaxarea si linistea aduse de activitatea piscicola vor fi mereu aceleasi.