Scurt indrumar pentru pescuitul la crap

Pescuitul crapului este destul de dificil, iar cei mai experimentati pescari pot depune marturie in acest sens.

In afara de lansetele sau mulinetele folosite, trebuie sa luam in considerare factorii de mediu, vremea si solunarul, deoarece acesta ne poate oferi fie o partida placuta si linistita de pescuit, fie un adevarat fiasco.

Pescuitul crapului vazut prin ochii specialistilor

Tinand cont de experienta si problemele intampinate de-a lungul timpului la pescuitul de crap, am incercat sa sintetizez o serie de indrumari ce ne pot ajuta in capturarea acestui peste. Acestea poate nu sunt cele mai sigure povete, dar sper sa va fie de ajutor pentru viitor.

In primul rand trebuie sa incerca sa gasim locurile preferate de pesti. Degeaba ne gandim la metode de capturare sofisticate sau ne facem diverse strategii daca nu stim unde sa gasim pestii. Crapul este un peste ce se sperie usor si prefera locurile ce ii ofera siguranta, adapost si o sursa bogata de hrana.

In general poate fi gasit in locurile cu stufaris, alge sau buturugi, iar in Dunare se adaposteste in crovuri sau in zonele de intinsura.

Lanseta ideala pentru pescuitul crapului este cea de 3,6 – 3,9 metri, iar mulineta trebuie sa aiba un tambur mare (deoarece pescuim la distante mari) si un raport de recuperare de 4:1.

Momeala preferata de crap este boilies-ul. Este recomandat ca aceasta sa fie preparata din faina de peste pentru perioada de vara, sau din amestec jumatate – jumatate cu mancare pentru pasari, utilizat cu precadere in perioadele de iarna sau primavara.

Se mai poate folosi cu destul succes si amestecul Squid Mix, pe care il fierb in aburitor timp de 15 minute (reteta este pentru 3 kilograme de mix), sau porumb, mamaliga, pufuleti, viermusi sau rame.

Iarna, momeala trebuie aruncata cat mai aproape de crap, deoarece acesta se adaposteste catre fundul apei, acolo unde apa este mai calda, iar deplasarile sunt reduse la maxim.

In momelile pentru crap este bine sa adaugam ardei iute si vitamina C, deoarece crapilor le place momeala aromata si condimentata.

Ar fi bina daca am incerca sa folosim mai multe forme ale momelii. Crapii se obisnuiesc repede cu forma momelilor si nu o mai considera atat de atractiva. Este indicat sa folosim momeli de diferite forme: cocoloase, cuburi, cilindrice, etc.

Daca pescuim pe o balta necunoscuta pentru prima data este recomandat sa folosim momeli puternic aromatizate, cu forme si dimensiuni diferite si culori cat mai vii.

Monturile sunt diferite in functie de tipul de pescuit pe care il abordam.

Astfel, daca pescuim la varga este ideal sa folosim montura cu pluta fixa, iar in cazul in care suntem adepti ai pescuitului la match, alegerea ideala este  montura cu pluta culisanta.

Cele mai bune rezultate apar insa in cazul folosirii monturilor de fund, campioana in domeniu find montura cu naditor culisant.

In cazul in care pescuim in Dunare, ar fi bine sa utilizam monturile de tip arici (cu ace libere sau cu ace ingropate).

La pescuitul crapului este bine sa mergem in echipa de doi, deoarece un membru se va ocupa de monturi sau de nadit, iar celalalt va avea ca misiune supravegherea permanenta a lansetelor.