Cum sa aleg mulineta pentru rapitor

Atunci cand facem alegerea unei mulinete trebuie sa fi atenti la foarte multe aspecte. Deoarece sunt mai nou in domeniu dar am multi prieteni pescari, am facut greseala sa ii intreb despre alegerea unei mulinete si am fost total debusolat de parerile lor: alege o mulineta de 2000, ba nu, cea mai buna este de 3000. Vezi sa fie cu carcasa de carbon, sau nu, de aluminiu este cea mai buna, etc. Asadar, crezand ca imi fac un serviciu, au reusit sa ma demoralizeze si sa imi creeze o stare de confuzie din care am iesit cu greu.

Pentru a iesi din buimaceala in care am fost adus, am purces „inginereste” la treaba si m-am gandit pentru inceput de cate ori voi iesi la pescuit si la ce peste voi prinde pentru inceput.

Intrucat pescuitul imi place foarte mult, raspunsul la aceasta intrebare a fost „des”, iar pestele ce imi place cel mai mult (sa il mananc, evident) este rapitorul, asadar acesta va fi tinta mea in viitor.

Mulineta nu poate fi aleasa pe considerente economice

La buget inca nu m-am gandit, dar acesta este destul de limitat. Nu voi cumpara cu siguranta o mulineta ieftina, deoarece cred ca se va strica repede in cazul unei folosinte intensive, iar daca voi cumpara mai multe mulinete sau voi fi nevoit sa o repar de mai multe ori voi ajunge la un buget destul de mare.

Nu cred ca ma voi uita cu foarte mare atentie la numarul de rulmenti (sper sa nu fac o greseala), ci o sa imi indrept atentia asupra producatorului si a pretului.

Din cate am observat, nu conteaza foarte mult numarul rulmentilor, ci calitatea materialului din care este construit precum si tipul acestuia. Ma gandeam sa aleg intre rulmentii S – ARB, cei protejati antirugina sau mai bine sa optez pentru rulmentii total protejati impotriva apei si a mizeriei.

Rapitorul este un peste puternic

Probabil ca voi avea mult de luptat cu rapitorii, asa ca imi voi alege o mulineta cu o putere de tractare mare. Cu cat acesta va fi mai mare in comparatie cu puterea mulinetei, cu atat mulineta va fi mai puternica si mai rezistenta.

Cu greutatea mulinetei am avut probleme de la inceput, deoarece am crezut o o mulineta grea ma va ajuta sa am lanseuri lungi si usoare. Problema a fost ca am atasat-o unei mulinete usoare, iar rezultatula fost un ansamblu total dezechilibrat, asa ca prima iesire la pescuit s-a dovedit un un fiasco total.

Noroc cu cei de la Shimano care probabil ca au grija si de incepatori, deoarece au scos pe piata varianta G Body, ce are centrul de greutate apropiat de punctul in care mana ia contact cu mandrina lansetei.

Fluiditatea recuperarii mi se pare destul de importanta, deoarece o mulineta cu o fluiditate mare ne va ajuta sa percepem aproape instantaneu fiecare atac sau miscare a nalucii. Daca apar probleme in angrenaj, vibratia va fi transmisa manerului mulinetei iar atacul rapitorului (despre care stim ca este foarte fin) va fi mascat de vibratia falsa creata in mulineta.