Asa dupa cum bine stim, mulinetele sunt o piesa de „rezistenta” pentru un pescar, iar alegerea acesteia se face in functie de tipul de peste pe care dorim sa il capturam.
Acest lucru trebuie facut cu foarte mare atentie, deoarece este destul de neplacut sa achizitionam un echipament nou, ce nu poate fi folosit in momentul in care ajungem la balta.
Datorita multitudinii de oferte prezente pe piata este foarte greu sa facem alegerea potrivita, deoarece producatorii scot in evidenta (in scopuri de marketing) anumite elemente ce nu sunt atat de importante pentru un pescar, ci au doar rolul de a vinde produsele.
Scurt ghid asupra pescuitului la feeder
Feeder-ul este acel stil de pescuit ce poate fi practicat atat in ape curgatoare cat si in cele statatoare. Montura folosita in aceste cazuri este deosebita, deoarece are incorporat un lest care o tine pe fundul apei.
Lestul folosit este de fapt un mic cos in care se pune nada, ce poate fi astfel remarcata cu usurinta de peste.
Pe langa cosuletul folosit exista si alte variante: arc sau placuta momitoare, etc.
Atuci cand pestele va trage, sistemul de semnalizare este format din varful lansetei. Lansetele feeder se caracterizeaza de altfel prin prezenta mai multor varfuri, ce sunt schimbate in functie de pestii urmariti.
Nu trebuie decat sa urmarim cu atentie varful lansetei, ce ne va semnaliza prin tensionare (sau detensionare) daca avem un peste in carlig.
Mulineta ideala pentru feeder
Pentru acest tip de pescuit avem nevoie in primul rand de o mulineta cu un angrenaj solid, fara jocuri, iar sistemul de aranjare al firului pe tambur trebuie sa asigure lansari lungi si precise.
Frana trebuie sa fie performanta pentru a nu ceda fir in reprize, asa cum se intampla in cazul unor mulinete mai ieftine.
Va recomand un tambur mare, deoarece acesta poate recupera mult mai mult fir la o rotire a manivelei fata de un tambur de mici dimensiuni.
Marimea mulinetelor va fi adaptata in functie de cantitatea de fir de care avem nevoie. In pescuitul la feeder lanseta light va fi echipata cu o mulineta 2000 – 3000, cea medium va avea o mulineta 3000 – 4000, iar lansetele grele pot merge in gama 5000 – 8000 (folosite in cazul in care pescuim pe rauri cu curent mare sau pe lacuri, la o distanta foarte mare).
Va recomand sa folositi o mulineta cu frana frontala, deoarece aceasta are o greutate mai mica, este mai usor de manevrat iar fiabilitatea este mult mai mare.
In cazul pescuitului la crap sau pentru pesti mari se poate folosi si mulineta de tip baitrunner. Aceasta ne este utila in momentul in care pescuim cu doua lansete si dorim sa evitam smulgerea uneia dintre lansete. Nu trebuie decat sa actionam butonul ce va activa baitrunner-ul, iar pestele isi poate lua fir fara sa ne smulga lanseta.
Mulineta ne poate ajuta si in cazul in care dorim sa realimentam cosuletul iar varga se afla pe suport. In acest caz, activarea franei suplimentare ne ofera posibilitatea de a trage un surplus de fir de pe mulineta.