O zicala intalnita des in viata ne spune ca „orice lucru are un inceput”. Aceasta este valabila si pentru pescuit, iar cu timpul aceasta activitate va ajunge sa ne schimbe radical viata. Nu vom mai tine cont de vreme, de concediul petrecut in sanul familiei, sau de zilele in care este necesar sa ne ajutam copii si vom prefera sa mergem la balta impreuna cu prietenii.
Mai greu este insa inceputul, acolo unde ne sunt necesare o serie de sfaturi, ce ne vor feri de greselile inerente ale oricarui inceput.
Documentarea este pasul de inceput al pescarilor
Cel mai important este sa ne documentam bine asupra acestui sport. Trebuie sa ne avem informatii amanuntite si bine fundamentate atat asupra echipamentului necesar (deoarece acesta se alege in functie de ce peste vrem sa prindem), cat si asupra celor mai bune balti unde ar fi bine sa mergem.
Nu cred ca este placut sa alegem o balta scumpa, unde sa fie prea putin peste, iar echipamentul necesar sa nu ne permita sa prindem crap, desi pentru acesta am venit in mod special.
Pentru ca tot discutam despre echipament, cel mai important este sa avem o varga (lanseta sau undita) de calitate. Cand am inceput pescuitul eu am ales o undita clasica, deoarece aceasta a fost mai ieftina si m-a ajutat sa invat multe tertipuri folositoare.
O varga fara accesorii este ca o nunta fara muzica. Aceasta trebuie insotita de o mulineta buna, de pluta necesara pentru semnal si de plumbii ce ne vor ajuta la lanseu (acestia fiind construiti in functie de gramaj).
Un fir de calitate nu trebuie sa ne lipseasca, dar si acesta este realizat pe grosimi. La pescuitul pestilor mici ne este suficienta o guta subtire, dar in cazul in care dorim sa prindem pesti mari avem nevoie de un fir foarte gros si flexibil.
Sfaturile trebuie sa vina de la un pescar experimentat
Toate accesoriile necesare sunt tinute intr-o cutie speciala, in care ar fi bine sa avem si o foarfeca, un cutit sau un cleste ce vor fi folosite in situatii de urgenta.
Pescuitul nu poate fi facut fara momeala, iar alegerea acesteia se va face in functie de pestele ce urmeaza a fi prins.
Desi in magazinele de pescuit exista si o varietate mare de momeli artificiale, va recomand sa folositi pe cat posibil momeala naturala, deoarece aroma si culorile acesteia vor atrage mai multi pesti.
Cele mai utilizate tipuri de momeli sunt ramele, viermusii, mamaliga, boiles sau amestecul de faina de peste cu hrana pentru animale.
Spre exemplu, crapul este atras mai mult de boiles sau rama de gunoi, in timp ce salaul are preferinte pentru pestisori vii.
Tehnica folosita la pescuit este elementul ce ne va ajuta sa avem capturile visurilor noastre. Acestea difera in functie de pestele ce va fi prins, dar si de locul unde ne vom alege sa pescuim.
Exista tehnici pentru a pescui in canale, pentru pescuitul crapului in anotimpul rece, sau pentru pescuitul la somn, iar acestea sunt total diferite.