Mulinete – cum o alegem pe cea potrivita

Mulinete – cum o alegem pe cea potrivita

Pescuitul este una dintre cele mai vechi indeletniciri pe care omul le-a deprins, atunci cand era nevoit sa procure hrana pentru el si familia sa. De la o simpla abilitate ce era necesara primilor comunitati umane in lupta zilnica de supravietuire, pescuitul a evoluat mult.

S-au modificat uneltele: de la sulite s-a trecut la plase si aparaturi moderne precum lanseta. Cu toate astea pescuitul se rezuma in cele din urma doar la relatia dintre om si peste, dintre vanator si vanat.

In prezent pescuitul are mai mult un rol recreational. Din pacate nu este atat de simplu pe cat pare sa pescuiesti. Trebuie luati in calcul o multime de factori precum: zona in care vei pescui, pestele, momeala la care raspunde si mulineta potrivita pentru aceasta sarcina.

Piata de produse si accesorii destinate pescuitului este variata si bogata, pentru orice buzunar. Cum alegi atunci mulineta potrivita? In cele ce urmeaza va vom oferi cateva sfaturi cu privire la alegerea celei mai potrivite mulinete pentru fiecare dintre dumneavoastra.

Bugetul si marca, criterii definitorii in alegerea mulinetei

Exista cateva criterii de baza in alegerea mulinetei potrivite pentru dumneavoastra:

Frecventa iesirilor piscicole: acesta este de departe cel mai important element, care va influenta in mod definitoriu celelalte criterii de selectie a mulinetei;

Bugetul alocat investitiei: daca iesiti des la pescuit si bugetul nu va permite investitia intr-o mulineta scumpa veti avea doar de pierdut. O mulineta ieftina se va uza mai repede si veti fi nevoit sa o schimbati cu regularitate.

Alegerea unei mulinete, bazata strict pe un rationament economic, fara a lua in calcul timpul sau mediul in care o folosim, sarcinile si fortele pe care trebuie aceasta sa le suporte, este una gresita.

Achizitionati numai marci cunoscute de produse: de incredere, precum Shimano, Okuma, Daiwa, Cormoran, Dam, Penn sau Pflueger. Verificati tipul de rulmenti aflati in componenta mulinetei, precum si nivelul calitativ, nu doar numarul acestora.

Trebuie sa fiti atenti la capitolul rulmenti, deoarece oferta este foarte variata si va puteti pierde foarte usor in specificatiile tehnice. In ultimii ani au aparut pe piata rulmenti speciali anti rugina sau protejati total impotriva apei si a impuritatilor.

Rezistenta mulinetei si puterea de tractare

Rezistenta si puterea de tractare a mulinetei: alegeti rezistenta mulinetei in functie de frecventa iesirilor si tipul de peste vizat. Aveti astfel la dispozitie mulinete confectionate din materiale rezistente, foarte rezistente sau extrem de rezistente.

Puterea de tractare a mulinetei poate fi un element extrem de important. Cu cat aceasta este mai mare, comparativ cu puterea sau dimensiunea mulinetei, cu atat aceasta va fi mai rezistenta (1000-4000).

Greutatea mulinetei: indiferent de frecventa iesirilor la pescuit, greutatea mulinetei este un factor important. Daca avem o lanseta usoara si o mulineta grea putem avea surpriza de a ne transforma partida de relaxare intr-o experienta cat se poate de neplacuta. Alegeti o mulineta care sa nu dezechilibreze lanseta, sau viceversa.

Pescuitul a fost si va ramane mereu una dintre cele mai interesante modalitati de a ne relaxa si de a petrece o dupa-amiaza placuta in compania celor dragi. Pentru a nu va transforma momentul dumneavoastra de liniste intr-unul stresant, va recomandam sa alegeti cu grija mulineta potrivita. Fir intins!